Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Πως Μπορείτε να Κάνετε Φίλους

Το να βρεις έναν φίλο στη ζωή σου είναι επιτυχία.
Το να βρεις δύο είναι μεγάλο κατόρθωμα.
Το να βρεις τρεις είναι σχεδόν αδύνατον.

Χένρι Μπρούκς Άνταμς.

Το σχόλιο αυτό δείχνει ότι οι αληθινοί φίλοι σπανίζουν. Συχνά από τα χείλη πολύ μοναχικών ανθρώπων που αναζητούν κάποιον φίλο ακούγονται εκφράσεις, όπως : «Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν» ή « ο σκύλος μου είναι ο καλύτερός μου φίλος».

Η μοναξιά δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική κατάσταση κάποιου, αλλά και τη σωματική του υγεία, ισχυρίζεται ο νευροψυχολόγος Δρ Ντείβιντ Γουίκς. «Πάρα πολλοί ασθενείς μου, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μοναχικοί, υποφέρουν από αγχώδεις φοβίες και κατάθλιψη. Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μέγεθος της κατάθλιψης και στο μέγεθος της μοναξιάς».

Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται πολύ από την ποιότητα που χαρακτηρίζει τις φιλίες σας. Συχνά εκείνοι που ζουν για τον εαυτό τους δεν είναι ευτυχισμένοι, επειδή δεν έχουν κάποιον φίλο, με τον οποίο να μοιράζονται τα πράγματά τους ή τις σκέψεις τους. Ο Άγγλος ποιητής Τζορτζ Μπάιρον έγραψε: «Όλοι όσοι βρίσκουν χαρά, πρέπει να τη μοιράζονται». 

Τι είναι φίλος; Ένα λεξικό ορίζει το φίλο ως «εκείνον που  προσκολλάται σε κάποιον άλλον με στοργή ή εκτίμηση». Ο αληθινός φίλος μπορεί να σας βοηθήσει να σας εποικοδομήσει σε καιρούς ανάγκης. Μπορεί ακόμη και να μοιραστεί τη θλίψη σας.

Το θέμα λοιπόν είναι να βρεις κάποιος έναν τέτοιο πραγματικό φίλο. Ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν;

Η απάντηση θα δοθεί στο επόμενο φύλλο της «Ατσίδας» μέσα από μια σειρά άρθρων για τη φιλία.

Μαριάνθη Καραμολέγκου Μαθήτρια της Γ' Τάξης
Ατσίδα - Φύλλο Οκτώβριος Νοέμβριος 2014 - Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου