Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Έξι βήματα για διαρκή φιλία

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΦΙΛΙΚΟΙ

Χρειάζεται πρωτοβουλία, για να αποδείξετε τη φιλία σας.  Ένας ενθαρρυντικός λόγος ή το να προσφερθείτε να βοηθήσετε μπορεί να αποτελέσει το σπόρο για την ανάπτυξη μιας φιλίας.

«Ο Μόνος τρόπος, για να έχεις φίλους, είναι να είσαι φίλος»

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΙ

Ο αληθινός φίλος παραβλέπει αμέσως τα μικροσφάλματα. Παραδείγματος χάρη, σε μερικούς  δεν αρέσουν τα μούρα, επειδή έχουν μικρούς σπόρους. Εκείνοι όμως στους οποίους αρέσει αυτό το  φρούτο, δεν ενοχλούνται από τους σπόρους. Οι αληθινοί φίλοι είναι αγαπητοί για τις καλές τους ιδιότητες. Τα μικροπαραπτώματά τους παραβλέπονται. Εκείνοι που μαθαίνουν να είναι συγχωρητικοί, διατηρούν τους φίλους τους.

ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΕ ΧΡΟΝΟ  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΤΗ ΦΙΛΙΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν τα οφέλη της φιλίας. Ωστόσο, είναι τόσο πολυάσχολοι, ώστε δεν μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο. Να θυμάστε ότι η φιλία, όπως ένα ανθοφόρο φυτό, χρειάζεται πότισμα και περιποίηση, για να ανθίσει – και αυτό προϋποθέτει χρόνο.

ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Όλοι χρειάζεται να έχουν σε κάποιον βαθμό ιδιωτική ζωή, περιλαμβανομένων και των φίλων σας. Να είστε λοιπόν λογικοί όσον αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια των επισκέψεων σε φίλους. Να μη θεωρείτε τους φίλους σας ιδιοκτησία σας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια. Να χρησιμοποιείτε καλή κρίση, όταν εκφράζετε προσωπικές προτιμήσεις και απόψεις σε διάφορα θέματα. Αυτό συμβάλλει στο να είναι η φιλία αναζωογονητική και ευπρόσδεκτη

ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Οι καλοί, προσεκτικοί ακροατές συχνά κάνουν πιο εύκολα φίλους. Όταν συζητάτε με άλλους, να δείχνετε προσωπικό ενδιαφέρον για τα αισθήματά τους. Να τους ενθαρρύνετε να μιλούν για τον εαυτό τους. Αν μονοπωλείτε όλες τις συζητήσεις ή αν προβάλλετε συνέχεια τον εαυτό σας, θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον που να είναι πρόθυμος να ακούσει ή που να ενδιαφέρεται για τα αισθήματά σας και τις ανάγκες σας.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΝΑΙΟΔΩΡΟΙ

Οι φιλίες καλλιεργούνται με γενναιοδωρία. Λόγου χάρη, να λέτε ενθαρρυντικά πράγματα στους άλλους. Να είστε απλόχεροι όσον αφορά τον ειλικρινή έπαινο και τα εποικοδομητικά λόγια. Όταν δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον για την ευημερία των άλλων , εκείνοι ελκύονται σε εσάς. Να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τους φίλους σας αντί να σας ενδιαφέρει μόνο τι μπορούν να κάνουν εκείνοι για εσάς.

Ατσίδα
Φύλλο Δεκεμβρίου 2014 Ιανουαρίου 2015
Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου