Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Σχολικός Εκφοβισμός

Τι Μπορώ να Κάνω αν με Εκφοβίζουν στο Σχολείο;

Τι είναι ο εκφοβισμός;
Γιατί μερικά παιδιά εκφοβίζουν τα άλλα;
Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα εκφοβισμού;
Τι μπορείς να κάνεις, αν σε εκφοβίζουν;

Τι είναι ο εκφοβισμός;

Εκφοβισμός δεν είναι μόνο η σωματική βία. Μπορεί να είναι και τα παρακάτω:
Λεκτική βία: «Μερικά κορίτσια είναι ικανά να σε κάνουν κουρέλι με τα λόγια τους», λέει η 20χρονη Σελίν. «Ποτέ δε θα ξεχάσω τις βρισιές τους και αυτά που έλεγαν για μένα. Με έκαναν να νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα, ότι δεν με θέλει κανείς και ότι είμαι τελείως άχρηστη. «Καλύτερα  να  είχα  φάει ξύλο παρά αυτή η συμπεριφορά».

Κοινωνική απομόνωση: Η 18χρονη Χέιλι λέει: «Οι συμμαθήτριές μου άρχισαν να με αποφεύγουν. Την ώρα του φαγητού, μου έδειχναν με τον τρόπο τους ότι δεν υπήρχε χώρος να καθίσω μαζί τους. Ολόκληρη τη χρονιά, έτρωγα μόνη μου κλαίγοντας». 
Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: «Με ελάχιστα μόνο κλικ στο κομπιούτερ», λέει ο 14χρονος Ντάνιελ, «μπορείς να καταστρέψεις τη φήμη κάποιου ή ακόμα και τη ζωή του. Ίσως αυτό να ακούγεται υπερβολικό, αλλά συμβαίνει!» Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιλαμβάνει επίσης την αποστολή ντροπιαστικών φωτογραφιών ή μηνυμάτων μέσω κινητού.

Γιατί μερικά παιδιά εκφοβίζουν τα άλλα;

Δες μερικούς συνηθισμένους λόγους:
Κάποτε ήταν θύματα εκφοβισμού και τα ίδια: «Δεν άντεχα άλλο να μου φέρονται άσχημα οι συμμαθητές μου, κι έτσι άρχισα να κάνω κι εγώ τα ίδια για να με αποδεχτούν», παραδέχεται ένας νεαρός που τον λένε Αντόνιο. «Αργότερα κατάλαβα πόσο λάθος ήταν αυτό!»

Δεν έχουν σωστά πρότυπα: «Πολλές φορές, οι νεαροί εκφοβίζουν τους άλλους ... γιατί αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονέων τους, μεγαλύτερων αδελφών τους ή άλλων μελών της οικογένειάς τους», γράφει ο Τζέι Μακ Γκρο στο βιβλίο του Πρακτικές Συμβουλές για την Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού. (Life Strategies for Dealing With Bullies).
Είναι ανασφαλή—παρότι θέλουν να δείχνουν το αντίθετο: «Τα παιδιά που εκφοβίζουν έχουν έναν αέρα ανωτερότητας, αλλά αυτό είναι συχνά μια μάσκα που κρύβει βαθιές πληγές και κόμπλεξ κατωτερότητας», αναφέρει η Μπάρμπαρα Κολορόζο στο βιβλίο της Ο Θύτης, το Θύμα και ο Θεατής (The Bully, the Bullied, and the Bystander).

Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα δούμε ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα εκφοβισμού και μερικές πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού;

Δημήτρης Ψαραδέλης Μαθητής της Γ' Τάξης
Ατσίδα - Φύλλο Φεβρουαρίου Μαρτίου 2015 - Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου