Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μια σημαντική πρωτοβουλία πήρε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) που εισηγήθηκε την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η οποία θα τιμάτε κάθε χρόνο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας την 4η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Αυτή η ημέρα αναδεικνύει τη σημασία της φιλοζωίας και της προστασίας των ζώων που έχουν μείνει χωρίς σπίτι και αναζητούν ανθρώπινη φροντίδα και αγάπη και αποτελεί αφορμή ευαισθητοποίησης γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν καθημερινά πολλά φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων, τα οποία αυξάνονται. Είναι ευθύνη όλων μας η διεκδίκηση και η προστασία της ευζωΐας των αδέσποτων ζώων.

Στην Ελλάδα, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια να ζουν στους δρόμους, μέσα στους κινδύνους. Αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως έλλειψη τροφής, περίθαλψης, το να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο ή ακόμα και να κακοποιηθούν. Η φιλοζωία αποτελεί το θεμέλιο της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Η φιλοζωία δεν αφορά απλά την αγάπη για τα ζώα, αλλά επίσης την πράξη της βοήθειας και προστασίας τους. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη και τον σεβασμό προς τα ζώα, καθώς μελλοντικά θα αποτελέσουν υπεύθυνους πολίτες ικανούς να φροντίζουν για την ευημερία τους.

Συζητήσαμε λοιπόν με τα παιδιά

• Την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στα ζώα συντροφιάς.
• Την φροντίδα και τις ανάγκες ενός ζώου.
• Την σημασία της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
• Την πρόληψη ασθενειών και τραυματισμών.
• Την σωστή συμπεριφορά προς τα ζώα.
• Πώς μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια.

Κατόπιν είδαμε το παρακάτω βίντεο

Και φτιάξαμε ένα όμορφο κολάζ με φωτογραφίες ζώων. 

Συνοψίζοντας, καταλήξαμε ότι η φιλοζωία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μιας ημέρας. Η φιλοζωία είναι τρόπος ζωής, κοσμοθεωρία και πράξη. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την ευθύνη μας απέναντι στα ζώα. Δικαιούνται τον σεβασμό μας, δεν τους κάνουμε χάρη. Γιατί, όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι «Το μίσος προς τα ζώα είναι η ήττα της ανθρώπινης νοημοσύνης».

Φωτογραφίες: Φτιάχνοντας κολάζ για την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Ακούτα Σουλτάνα εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ΠΕ03


η δράση πραγματοποιήθηκε την 4η Απριλίου 2024