Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Χαρακτική με την Ευσταθία Ηλιοπούλου

Η χαράκτρια Ευσταθία Ηλιοπούλου επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας μύησε στη χαρακτική και στα μυστικά της. Μας μίλησε για την προέλευση της τέχνης αλλά και την καλλιτεχνική της αξία στη σύγχρονη εποχή. Μας επεσήμανε τα σημεία που πρέπει να κοιτάμε για να αναγνωρίζουμε ένα αυθεντικό έργο και φυσικά φιλοτέχνησε για μας ένα μικρό δείγμα.

Η Ευσταθία χάραξε σε λινόλεουμ το πρόσωπο από ένα κυκλαδικό εδώλιο και έδειξε στους μαθητές τα βήματα ώστε να μπορέσουν να το εκτυπώσουν στο χαρτί όσες φορές θέλουν. Κάθε αποτύπωση μοναδική αφού αυτή εξαρτάται από την ποσότητα μελανιού που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας αλλά και την πίεση που θα ασκήσει πάνω στο χαρτί.

Στη συνέχεια γίναμε για λίγο καλλιτέχνες και φτιάξαμε τα δικά μας σχέδια και τις δικές μας προσωπικές σφραγίδες. Χρησιμοποιήσαμε αφρώδη φύλλα και χαράξαμε το σχέδιο της αρεσκείας μας. Έπειτα τα κολλήσαμε σε χαρτόνι και βάλαμε χρώμα. Μια καρδιά, ένα λουλούδι, ένα φύλλο, ένα σπιτάκι, ένα δάσος, ένα ψαράκι, μια σημαία ήταν μερικά από τα έργα που χαράξαμε και αποτυπώσαμε στο χαρτί. Έργα μοναδικά, με τη δική μας υπογραφή!

Φωτογραφίες: Μάθημα Χαρακτικής

Σιούγγαρη Φωτεινή, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, κλάδου ΠΕ02