Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Ξενάγηση από τoν Θωμά Δρίκο στο Λαζαρέττο της Σύρας

Το ταξίδι στο παρελθόν για την  κινηματογραφική μας ομάδας, μέσα από το ιστορικό κτήριο του νησιού μας, το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέττα συνεχίζεται….

Είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας για ακόμα μια φορά τον μοναδικό άνθρωπο και συγγραφέα Θωμά Δρίκο που μας ξενάγησε μέσα σε αυτό το μισογκρεμισμένο αλλά πάντα εκθαμβωτικής ομορφιάς χώρο.

Περπατήσαμε με δυσκολία μέσα στα χαλάσματα και παρατηρήσαμε στοιχεία της αρχιτεκτονικής που θέλησε να αποτυπώσει ο αρχιτέκτονας Βάιλερ. Μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα που είχαν τα διάφορα τμήματα της κατασκευής ανάλογα με τις μορφές που πήρε στο χρόνο ως Λοικοκαθαρτήριο στην αρχή και έπειτα ως Άσυλο Φρενοβλαβών, φυλακές και χώρο προσωρινής φιλοξενίας Ελλήνων από τη Ρουμανία .

Παρά τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί το κτήριο ειδικά τα τελευταία χρόνια, κρύβει ακόμα και σήμερα στοιχεία που τονίζουν την αναγκαιότητα συντήρησης και ανακατασκευής αυτού του θησαυρού που μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να χαθεί.

Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις στους τοίχους χαραγμένα μηνύματα από την εποχή του 1850 όταν άνθρωποι παρέμεναν εκεί μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν έπασχαν από πανούκλα που θα μπορούσε να μεταδοθεί και να σκορπίσει το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή δεν λείπουν μηνύματα ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί ως φύλακες.

Νιώθουμε πολύ τυχεροί που προλάβαμε να μπούμε σε αυτό το χώρο που λες και από πείσμα παραμένει όρθιο για να μας θυμίσει ότι τέτοια ιστορικά μνημεία ανήκουν όχι μόνο στη Σύρα (νησί του πολιτισμού) αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για εμάς πια βασικός στόχος δεν είναι απλά η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αλλά να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να βγάλουμε την πολιτεία από τον «εγκλεισμό » της γραφειοκρατίας……

Φωτογραφίες: Στο Λαζαρέττο της Σύρας με τον Θωμά Δρίκο.

Για την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας
Κοντογιάννη Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ88.01