Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Ξενάγηση από τον Παντελή Αισωπάκη στις Φυλακές του Λαζαρέττου της Σύρας

Το επόμενο ταξίδι στο παρελθόν για την κινηματογραφική μας ομάδα είχε για ξεναγό και αφηγητή τον κύριο Παντελή Αισωπάκη, ο οποίος εργάστηκε ως φύλακας στις φυλακές του Λαζαρέτου της Σύρας για πέντε (5) μήνες την ιστορική, για τη χώρα μας, χρονιά του 1967.

Συναντήσαμε τον κύριο Παντελή και τη σύζυγό του Φαίδρα στο Λαζαρέτο μαζί με το δαιμόνιο μας καμεραμάν και μας παρουσίασε το χώρο των φυλακών που στεγαζόταν στο πίσω μέρος του κτιρίου, μέσα από τα δικά του μάτια. Ο κύριος Παντελής μας διηγήθηκε τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες φυλάσσονταν οι κρατούμενοι και μας περιιέγραψε την καθημερινότητα που είχαν. Μας έδειξε το μέρος που κοιμόταν αρκετά άτομα μαζί, το μαγειρείο τους, το κελί της απομόνωσης για τους πιο “απείθαρχους” φυλακισμένους, καθώς και το χώρο στον οποίο προαυλιζόνταν όλοι μαζί. Μας τόνισε ότι οι άνθρωποι που μένανε στη συγκεκριμένη φυλακή δεν είχαν διαπράξει βαριά ποινικά αδικήματα αλλά δεν είχαν και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την εγγύησή τους. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα ήταν και πολιτικοί κρατούμενοι. Μαζί μας ήταν για άλλη μια φορά ο Θωμάς Δρίκος.

Μέσα από τις αφηγήσεις του κυρίου Παντελή βρεθήκαμε και εμείς για λίγο σε εκείνες τις σκοτεινές μέρες και μπήκαμε στη θέση των ανθρώπων που βρισκόταν φυλακισμένοι εκεί. Φαίνεται ότι αυτό το κτίριο έχει ακόμα πολλές ιστορές να μας αφηγηθεί και εμείς ανυπομονούμε να τις ακούσουμε όλες...

Φωτογραφίες: Στο Λαζαρέττο της Σύρας με τον Παντελή Αισωπάκη

για την κινηματογραφική μας ομάδα,
Χαλαστάνη Χαρίκλεια, Εκπαιδευτικός ειδικής Αγωγής, κλάδου ΠΕ86