Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Space Peponi... The Show

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΕΠΟΝΙ
Mια επινοημένη κωμική ιστορία επιστημονικής φαντασίας

 2022

O πλανήτης γη συνέρχεται από την πανδημία.
Όμως, μια αναπάντεχη εξέλιξη συγκλονίζει για άλλη μια φορά την ανθρωπότητα…
Ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο διασχίζει την ατμόσφαιρα της γης.
Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί ακόμη κατευθύνεται προς την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά οι γήινοι θα έρθουν σε επαφή με οντότητες από άλλο πλανήτη.
Όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.
Ποιοί είναι αυτοί οι εξωγήινοι; Γιατί ήρθαν; Τι θέλουν από εμάς;

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το “Διαστημικό Πεπόνι” είναι μια παράσταση επινοημένη εξ ολοκλήρου από τη θεατρική ομάδα του σχολείου με αφετηρία μια ιδέα του μαθητή Σπύρου Μαγουλά. Σε μια από τις συναντήσεις της ομάδας, ο Σπύρος αφηγήθηκε ένα πραγματικό κωμικό περιστατικό, που συνέβη στον ίδιο, στη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο. Ξεκινώντας από αυτό τον πυρήνα η ομάδα αυτοσχεδίασε, φαντάστηκε, πρόσθεσε και αφαίρεσε, μεταμόρφωσε, σκηνοθέτησε, έπαιξε με ιδέες, λογικές και παράλογες. Σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία κατέληξε να συμμετέχει όλο το σχολείο, ακόμη και μαθητές που, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, αναγκάστηκαν να είναι παρόντες … εξ αποστάσεως.

Το αποτέλεσμα είναι μια παράσταση στην οποία η επιστημονική φαντασία συναντά το θέατρο του παραλόγου και τη φαρσοκωμωδία.

Τα κεντρικά θέματα, όπως προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού και της επινόησης, δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάτω από τη χαρωπή ελαφρότητα της φάρσας, αναδύεται ξεκάθαρα μια αλληγορία για την υγειονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε από την αρχή της πανδημίας.

Πώς αντιδρούμε μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας; Πώς στεκόμαστε απέναντι στο άγνωστο που φαντάζει απειλητικό; Το θέατρο γίνεται ένας ασφαλής χώρος για να εκφράσουμε, να μοιραστούμε και να επεξεργαστούμε φόβους, ανασφάλειες, ερωτηματικά και αγωνίες.

Το μήνυμα, που παίρνουμε όλοι, είναι πως, σε δύσκολες ώρες, η σημαντικότερη πηγή δύναμής μας είναι το “μαζί”: η ικανότητά μας να μοιραζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να δημιουργούμε και να γελάμε με όσα μας τρομάζουν.

 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΝΟΗΣΗΣ

Το Θέατρο της Επινόησης είναι ένα είδος θεάτρου που προέρχεται από τον σκηνικό πειραματισμό της δεκαετίας του ’60 με κύρια χαρακτηριστικά τον αυτοσχεδιασμό (σωματικό και λεκτικό), το παιχνίδι και την έρευνα ως μέσα δημιουργίας παραστάσεων.

Πρόκειται για έναν συλλογικό τρόπο δουλειάς που στηρίζεται στον αυθορμητισμό και τη δυναμική της ομάδας και ενθαρρύνει την αξιοποίηση ιδεών και ερεθισμάτων κάθε μορφής. Η διαδικασία είναι πολύ πιο σημαντική από το αποτέλεσμα, την παράσταση, που είναι μόνο ένας σταθμός στη διαδρομή της ομάδας.

Το Θέατρο της Επινόησης έχει αναδειχθεί ως μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος δημιουργίας παραστάσεων με παιδιά και εφήβους με ποικίλα παιδαγωγικά, ψυχοκοινωνικά και καλλιτεχνικά οφέλη, καθώς αποτελεί μια πολύπλευρη και πλούσια μαθησιακή εμπειρία.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Σπύρος Μαγουλάς και όλη η θεατρική ομάδα

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γιάννης Πρίντεζης, Μελίνα Παρασκευά/ Μαριτίνα Ζουγανέλη, Μαρία Αρβανίτη, Ριλέτα Ψαραδέλη, Ρενάτα Βολικάκη, Κώστας Γεροδιάκομος, Στέλλα Ρουσσουνέλου, Νίκος Σκαλίμης, Κατερίνα Ρουσσουνέλου, Πέτρος Κρητικός, Σταμάτης Πιτσικάλης, Γιώργος

Παράβαλος, Αργυρώ Διαμαντάκη, Άννα Κοζανάκη, Χριστιάνα Τάκου, Ελπίδα Βαρθαλίτη, Αντώνης Σκορδίλης, Θοδωρής Μπάιλας, Αντώνης Μαγκαφάς, Αντώνης Ρούσσος, Κατερίνα Γιαννίρη, Νιόβη Ρούσσου, Σπύρος Μαγουλάς

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΦΩΤΙΣΜΟΙ:

Χαρά Χαλαστάνη, Κωνσταντίνα Πέτρου, Παναγιώτης Σαλονίκης

BINTEO / ΜΟΝΤΑΖ:

Κώστας Γεροδιάκομος και Σπύρος Μαγουλάς

ΤΕΧΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ:

Κατερίνα Μπάιλα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:

Κώστας Γεροδιάκομος και Αγγελική Τζάλλα