Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

18η Camera Zizanio - Β΄ Βραβείο στην κατηγορία "Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών" για "Το Τραγούδι των Γλάρων"

Το θέατρο και ο κινηματογράφος αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της εκπαίδευσης. Η απουσία τους αποτελεί έλλειψη πρωταρχικής σημασίας στη σχολική πράξη.

Η τέχνη μέσα στους τοίχους μιας τάξης καλλιεργεί  αξίες και πρότυπα αναγκαία για τη διαπαιδαγώγηση  των αυριανών νέων και δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη μόνο γνωστικού υπόβαθρου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε ως προτεραιότητα την πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια των μαθητών γιατί αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος  για την ανάπτυξη του δέντρου της γνώσης αλλά και των ηθικών αξιών.

Η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας μετρά 3 χρόνια ζωής. Τα χρόνια αυτά μας έδειξαν ότι μια ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους δεν είναι απλά ένα σημαντικό γεγονός για τη σχολική πραγματικότητα και για την τοπική κοινωνία . Αναδεικνύει ανάγκες και διαθέσεις τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών και αποσκοπεί στην πνευματική ανάπτυξη, στην αισθητική καλλιέργεια, στη δημιουργική έκφραση των μαθητών και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον τους. Φέρνει στο φως έναν εκφραστικό και καλλιτεχνικό πλούτο ,που διαπερνάει τα στενά όρια της σχολικής πραγματικότητας.

Η έκφραση των παιδιών μέσα από την τέχνη εκτός από εκπαιδευτικό αγαθό γίνεται και κοινωνικό αγαθό. Η σχολική κοινότητα δημιουργεί και η δημιουργία της διαχέεται ως πολιτιστικό αγαθό της τοπικής κοινωνίας. Έτσι χτίζονται οι αναγκαίες γέφυρες ανάμεσα στη σχολική κοινότητα και την κοινωνία που  γίνεται αποδέκτης των μηνυμάτων που εκπέμπουν τα παιδιά.

Όπως κάθε τι σημαντικό έτσι και η υλοποίηση μια ταινίας περνά μια δύσκολη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωσή της. Με συγκινήσεις, άγχη, ξεσπάσματα… που σβήνονται με μιας από το μυαλό όταν δεις το αποτέλεσμα μπροστά στην οθόνη. Αυτό που μένει είναι μια άρρηκτη σχέση στην ομάδα και η ικανοποίηση από την αναγνώριση της προσπάθειας.

Μια ακόμα αναγνώριση είχαμε το Σάββατο στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Camera Zizanio, όπου η ταινιούλα μας «Το τραγούδι των γλάρων» απέσπασε το Β΄ Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών» ανάμεσα σε 254 συνολικά ταινίες που έλαβαν μέρος.

Το χειροκρότημα αυτό θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο την αστείρευτη επιθυμία για έκφραση των σκέψεων, των συναισθημάτων  και των αισθήσεων.

Καλό μας ταξίδι και φέτος στα μαγικά μονοπάτια της τέχνης…

Κοντογιάννη Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ88.01

Σχετικά άρθρα:  Το τραγούδι των γλάρων,   Κυνηγώντας Χίμαιρες & Το Τραγούδι των Γλάρων,  Το Τραγούδι των Γλάρων - Ολόκληρη η ΤαινίαΤο Τραγούδι των Γλάρων - Cineμάθεια 2018Camera Zizanio 2018

Παραθέτουμε αυτούσιο μέρος του άρθρου από τον ιστότοπο https://olympiafestival.gr (απευθίας σύνδεσμος: https://olympiafestival.gr/2018/12/09/awards-2018/

18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

Τα Βραβεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

Όλα τα παιδιά της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος της Camera Zizanio απολαύσαμε την συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ, παρακολουθώντας ταινίες σχεδόν από όλη την χώρα. Οι ταινίες κατάφεραν και πέρασαν το μήνυμα ότι στη ζωή πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να αγωνιζόμαστε για τα προβλήματά μας. Έπειτα από αρκετή σκέψη και με κριτήρια την πρωτοτυπία και την νεανική οπτική καταλήξαμε στα βραβεία.

Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών
Α’ Βραβείο: Στη χώρα των μεγάλων κουταλιών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας
Β’ Βραβείο: Η Φιλίννα στο Μουσείο, Κωνσταντίνα – Ρόζα Κουτραφούρη
Γ’ Βραβείο: Όνειρα, Δημοτικό Σχολείο Παζινού Ακρωτηρίου Χανίων
Ειδική Μνεία: Το μελισσομήνυμα, Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών
Α’ Βραβείο: IQ vs EQ, 4o Λύκειο Ζωγράφου
Β’ Βραβείο: Το τραγούδι των γλάρων, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου 
Γ’ Βραβείο: Μία έκρηξη, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
Ειδική Μνεία: Ο Δράκος με τη μαγική φωτιά, 2ο Γυμνάσιο Χανίων

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών
Α’ Βραβείο: Think again, 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Πύργου 
[To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ]
Β’ Βραβείο: Αριστόμαγκες, 1ο Λύκειο Κερατσινίου
Γ’ Βραβείο: Ασύμπτωτες πορείες, 1ο Λύκειο Χίου
Ειδική Μνεία: Τάδε Εφη: “oυδέν κακόν αμιγές καλού”, Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού
Ειδική Μνεία: Σχετικά με μια αληθινή ιστορία, Lubna Abas
[To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ]

Ειδικό Βραβείο Νικος Καβουκίδης
Η ρουτίνα
, 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω

Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα
7ο Λύκειο Ν. Σμύρνης

Βραβείο Συνήγορος του Πολίτη
Ρο Ταυ Δέλτα… η επιστροφή
, 1ο Γυμνάσιο Σύρου