Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Ατσίδα

Γιατί Ατσίδα...

Ατσίδα είναι το όνομα της εφημερίδας μας. Είναι εμπνευσμένο από την Ατσίδα ή Ατσίδι. Πριν τρία χρόνια δώσαμε αυτό το όνομα στην εφημερίδα μας, η οποία επανεκδίδεται φέτος με μεγάλη επιτυχία. Ένα όνομα που προέκυψε σε μια στιγμή έμπνευσης μαθητών και καθηγητών, που άρεσε σε όλους όσους το άκουσαν και το διάβασαν, που είναι οικείο στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας. Ένα όνομα που αγαπήσαμε και οι μαθητές ένιωσαν να τους αντιπροσωπεύει, δεν μπορούσε παρά να είναι και το όνομα του ιστότοπού μας.

Η ατσίδα ή το ατσίδι: η ικτίς ή η ίκτις, άγρια γαλή ή γάτα, νυφίτσα, κουνάβι ή κουνάδι. Μεταφορικά σημαίνει τον πανούργο άνθρωπο. Η ικτίδα γίνεται ατσίδα στην νεοελληνική διάλεκτο όπως και το φυτό γαλακτίδα γίνεται γαλατσίδα.

Ατσίδα είναι η κυκλαδίτικη ονομασία του κουναβιού. Το γνωστό νυκτόβιο ζώο, που υπάρχει σε μεγάλους πληθυσμούς στην Απάνω Μεριά, είναι δεινός κυνηγός των ποντικών και άλλων τρωκτικών κι έτσι ελέγχει τους πληθυσμούς τους.

Πως θα το αναγνωρίσουμε: Η ατσίδα διακρίνεται πολύ εύκολα. Το χρώμα της είναι καφέ-γκρι και το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η διπλή άσπρη κηλίδα που έχει στο στήθος και στο λαιμό. Έχει μήκος σώματος περίπου 50 εκατοστά και φουντωτή ουρά μήκους 25 εκ.

Ατσίδα - Φύλλο Ιανουάριος 2008 - Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου