Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών

Ο  Άρχοντας  των Δαχτυλιδιών (the lord of the rings) είναι ένα μυθιστόρημα Φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα τζ. Ρ. Ρ . Τόλκιν.  Η ιστορία του βιβλίου άρχισε σαν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίχθηκε σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, με το μεγαλύτερο του μέρος να δημιουργείται κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πόλεμο. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955. Προς ενόχληση του Τολκιν, που σκόπευε να το εκδώσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε επανεκδοθεί πολλές φορές και μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες. Κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση τους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική.

O άρχοντας των δακτυλιδιών διαδραματίζεται

Κατά την Τρίτη εποχή της μέσης γης, μιας φανταστικής περιοχής. Η οποία κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές: Χομπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και ορκ. Η ιστορία του επικεντρώνεται  γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον κατά τη Δεύτερη Εποχή.

Ξεκινώντας από το ήσυχο Σάιρ η ιστορία εξελίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης και ακολουθεί την πορεία του πολέμου του

Δακτυλιδιού. Η τεράστια επιτυχία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών έχει εμπνεύσει τη δημιουργία σύντομων ιστοριών έργων τέχνης, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μουσικής. Ραδιοφωνικές, θεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές του έχουν γίνει κατά καιρούς. Η κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών το 2001 – 2003 και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν.

Ψαραδέλης Δημήτρης Μαθητής της Β Τάξης
Ατσίδα - Φύλλο Μαρτίου Απριλίου 2014 - Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου