Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Στρατόπεδο Λοχαγού ΠΖ Απόστολου Ζαφείρη

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 επισκεφτήκαμε το Στρατόπεδο της Σύρου, ύστερα από πρόσκληση του διοικητή σε συνεργασία με τον κ. Ρένο Φρέρη πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων  και τον συνεργάτη του κ. Παναγιώτη Κουλουμπή.

      Μετά από μια θερμή υποδοχή, ο διοικητής της μονάδας κ. Αθανάσιος Μπεσίνης μας ενημέρωσε για την ιστορία του στρατοπέδου και μας ξενάγησε στο χώρο. Μάθαμε ότι ονομάζεται «στρατόπεδο λοχαγού ΠΖ Αποστόλου Ζαφείρη» προς τιμήν του λοχαγού της μονάδας που έπεσε ηρωικά στο πεδίο της μάχης. Παλαιότερα στο χώρο λειτουργούσε Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και μετά Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Σήμερα λειτουργεί το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης καθώς και στρατολογικό γραφείο. Είδαμε τους χώρους που αθλούνται οι στρατιώτες και μάθαμε ότι η άσκηση και η σκληραγώγηση στο στρατό έχουν ως απώτερο σκοπό να δώσουν στους στρατιώτες ψυχικό σθένος ώστε να μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Στη συνέχεια ανηφορίσαμε στο λόφο και επισκεφτήκαμε την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

        Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το κτηριακό συγκρότημα στο ΝΑ άκρο του στρατοπέδου, το οποίο στέγασε 2.200 - 3.000 ορφανά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία (ελληνικής και αρμένικης καταγωγής) από το 1923 μέχρι το 1934. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, το οποίο έχτισε και λειτούργησε η φιλανθρωπική οργάνωση American Near East. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε σε έναν μικρό εκθεσιακό χώρο, όπου υπάρχουν ντοκουμέντα από την ιστορία του στρατοπέδου (έγγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες) καθώς και φωτογραφικό υλικό από τα προσφυγόπουλα που φιλοξενήθηκαν στο χώρο. Μάθαμε ότι τα παιδιά αυτά έφτιαξαν μόνα τους το σχολείο τους. Στο χώρο λειτουργούσαν εργαστήρια για την επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Σπάνιο και σημαντικό ντοκουμέντο αποτελεί το απόκομμα της εφημερίδας που αναφέρει ότι «Τελικά η Σύρος δέχτηκε την υποδοχή των προσφυγόπουλων …», δηλώνοντας την ανεκτικότητα και την θετική στάση της συριανής κοινωνίας των αρχών του 20ου αι. απέναντι στο διαφορετικό. Ο διοικητής μας ανέφερε ότι έχουν επισκεφτεί το στρατόπεδο απόγονοι των παιδιών αυτών και έχουν περιηγηθεί στο χώρο με συγκίνηση.

         Η επίσκεψη μας στο στρατόπεδο μας εντυπωσίασε, γιατί δεν περιμέναμε δίπλα στο σχολείο μας ότι υπάρχει ένας τόσο μεγάλος σε έκταση και σημαντικός σε ιστορία χώρος! Η φιλοξενία και η επαφή με το διοικητή και τους στρατιώτες ήταν ζεστή και ουσιαστική. Τους ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους!

Φωτογραφίες: Επίσκεψη στο Στρατόπεδο 2018-2019
Αληθινές Γυναίκες: Η Ιστορική αξία του στρατοπέδου της Σύρου

Κατερίνα Γιαννίρη Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ02