Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

ΟΑΕΔ Ερμούπολης

Στα πλαίσια το μαθήματος ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) επισκεφτήκαμε με τις τάξεις Β Γυμνασίου και Β Λυκείου τα γραφεία του ΟΑΕΔ της περιοχής μας. Με άλλα λόγια τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Εκεί μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά η Προϊσταμένη του Οργανισμού κ. Ειρήνη Περδίκη και η Εργασιακή Σύμβουλος κ.  Ευγενία Γκέκη.

Μας εξήγησαν ότι η βασική δραστηριότητα τους δεν είναι η απλή έκδοση καρτών ανεργίας αλλά άλλες δράσεις όπως είναι για παράδειγμα η παροχή επιδομάτων,  το τρέξιμο προγραμμάτων και κυρίως η Συμβουλευτική Ανέργων και Επιχειρηματιών που θα βοηθήσουν στην επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων που με βάση τα προσόντα τους αναζητούν ανεργία. Για το σκοπό αυτό μας αναφέρθηκαν και για τη συνεργασία του οργανισμού με την συμβουλευτική ομάδα Θησέας που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και την αυτοεκτίμηση ανέργων.

Μας ανέφεραν το πρόγραμμα EURES που βοηθά στη μετεγκατάσταση των ατόμων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό μέσω εύρεσης εργασίας στην Ευρώπη, με πρωταρχικό βήμα τη σύνταξη ενός βιογραφικού με τη βοήθεια Εργασιακού Συμβούλου.

Δεν παρέλειψαν να μας αναφέρουν τις Σχολές του ΟΑΕΔ που δέχονται μαθητές μετά την πρώτη τάξη του Λυκείου και στους οποίους παρέχεται εργασία παράλληλα με τη διάρκεια φοίτησής τους πάνω στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει.

Μας τόνισαν πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή επαγγέλματος αλλά και τις δυσκολίες περιοχών όπως οι νησιωτικές που λόγω του μικρού αριθμού μαθητών δεν μπορούν να καλύψουν τις επαγγελματικές επιθυμίες των παιδιών αφού οι ειδικότητες που λειτουργούν είναι περιορισμένες.

Έγινε αναφορά στα βασικά προσόντα που συνήθως ζητώνται στις προκηρύξεις και είναι το απολυτήριο Γυμνασίου, Λυκείου, ΙΕΚ ή πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλα πρόσθετα προσόντα όπως η γνώση υπολογιστών και ξένων γλωσσών.

Σε σχέση με την ανεργία στο νησί μας, μας πληροφόρησαν ότι είναι εποχική εξαιτίας του τουρισμού τους θερινούς μήνες και ότι κατά μέσο όρο είναι κάτω του 18%.

Σε σχέση με τους εργοδότες μας πληροφόρησαν ότι επισκέπτονται τον οργανισμό κυρίως όταν τρέχει ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα προσωπικού ή σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν υπάλληλο με τα προσόντα που η επιχείρηση επιθυμεί.

Μας πρότειναν να μπούμε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και να αναζητήσουμε τις θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.

Τέλος μας πληροφόρησαν για τις προκηρύξεις που βασίζονται στον νόμο 2643 και αφορούν την κάλυψη μόνιμων θέσεων από άτομα με κάποια ποσοστά αναπηρίας. Οι προκηρύξεις τέτοιας μορφής εκδίδονται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος αναμένουν την έκδοση σχετικής προκήρυξης.

Στο κλείσιμο της συζήτησης μας συμβούλεψαν να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε ένα επάγγελμα που ναι μεν έχει ζήτηση στις μέρες μας αλλά το βασικότερο ένα επάγγελμα που αγαπάμε πραγματικά και μέσα από διάφορους δρόμους να φτάσουμε σε κάτι που μας ικανοποιεί επαγγελματικά ώστε να είμαστε και αποδοτικοί.

Φωτογραφίες: Επίσκεψη στον ΟΑΕΔ