Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2017

28η Οκτωβρίου 1940, μια ημερομηνία σταθμός όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας.

Με αφορμή την επέτειο αυτή διοργανώσαμε μια εκδήλωση με τα παιδιά που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε στιγμές εκείνης της εποχής, από το 1939 όταν τα σύννεφα του πολέμου είχαν πυκνώσει πάνω από τη χώρα μας έως και την ημέρα της απελευθέρωσης.

Πλάσαμε μια θεατρική παράσταση με σενάριο που δουλέψαμε όλοι μαζί και την παρουσιάσαμε σε ένα χώρο που σε γυρίζει από μόνος του στο παρελθόν στο Ινστιτούτου Κυβέλη. Η ιστορία μας αναφέρετε στη ζωή δυο ζευγαριών της εποχής εκείνης που πάνω σε μια συζήτηση τους για ότι συμβαίνει στη χώρα, ενημερώνονται από το ραδιόφωνο για την έναρξη του πολέμου με τους Ιταλούς. Οι ζωές τους αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή. Οι άντρες φεύγουν για τον πόλεμο και δεν επιστρέφουν ποτέ. Οι γυναίκες μένουν πίσω περιμένοντας ένα ευχάριστο νέο που όμως δεν έρχεται. Κάποια στιγμή ενημερώνονται από φίλο τους ότι οι άντρες τους σκοτώθηκαν στη μάχη της Κρήτης με τους Γερμανούς.

Η απόδοση ντύθηκε με τα τραγούδια των παιδιών της χορωδίας και με βίντεο που απεικονίζουν την τραγικότητα των στιγμών. Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η φωνή του μαθητή της Β τάξης του Λυκείου μας Σφακιανάκη Λευτέρη που τραγούδησε ζωντανά με τη συνοδεία μπουζουκιού (από τον συνάδελφο Νομικό Βαγγέλη) και αρμόνιου (από γονέα μαθητή μας κ. Πρίντεζη).

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα χαρούμενο τραγούδι ( Ο μικρός ήρωας) σαν μια υπόσχεση ότι δεν θα λησμονήσουμε ποτέ αυτή τη μέρα αλλά και ως έκφραση χαράς που μπορούμε να ζούμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τη Βαλεντίνη Στεφανίδη – Ποταμιάνου για την θερμή, όλο αγάπη φιλοξενία της .

Φωτογραφίες Γιορτής, Πάρτε το υλικό μας

Κοντογιάννη Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ14.04