Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος

Στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία αποφασίσαμε με τους μαθητές της Δ και Ε τάξη του σχολείου μας να ολοκληρώσουμε ένα project ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Μάθαμε για τη ζωή του στην Κρήτη και την επιρροή που δέχεται στα πρώτα του βήματα τόσο από τη Βυζαντινή αγιογραφία όσο και από τη Δυτική εκκλησιαστική ζωγραφική. Το ταξίδι του στην Ιταλία και τη μαθητεία του δίπλα σε σπουδαίους ζωγράφους εκείνης της εποχής όπως ο Τιτσιάνο. Στην Ιταλία ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ξεφεύγει από τα στενά Βυζαντινά πρότυπα και αποκτά ελευθερία στο σχέδιο, χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και ενδιαφέρεται για την απόδοση του φωτός και τις πτυχές των ρούχων. Ακολουθεί το ταξίδι του στην Ισπανία και η εγκατάστασή του στην πόλη Τολέδο. Εκεί η ζωγραφική του φτάνει στο αποκορύφωμά της. Φιλοτεχνεί σπουδαία έργα κυρίως σε εκκλησίες και μοναστήρια αλλά ζωγραφίζει και σπουδαίες προσωπογραφίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε τον 20ο αιώνα και μένει στην ιστορία με το προσωνύμιο El Greco, δηλαδή ο Έλληνας.

Στο πλαίσιο αυτού του project παρουσιάστηκε στους μαθητές μια προβολή παρουσίασης όπου φαίνεται καθαρά η ιστορική διαδρομή του ζωγράφου, η αλλαγή στην τεχνική και η εξέλιξη στην τεχνοτροπία. Παρουσιάστηκαν πληροφορίες για τη προσωπική του ζωή αλλά παρατέθηκαν και πολλοί πίνακες ζωγραφικής του ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές αυτή την αλλαγή.

Ξεφυλλίσαμε όλοι μαζί το βιβλίο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, μια έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (1990) και παρακολουθήσαμε την ταινία El Greco (2007), μια ελληνική κινηματογραφική ταινία διεθνούς παραγωγής σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή. Μπορείτε να τη δείτε στους παρακάτω συνδέσμους: Μέρος 1ο, Μέρος 2ο.

Τέλος, την Παρασκευή 19/02/2016 επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου θαυμάσαμε ένα μοναδικής αξίας έργο, φιλοτεχνημένο από τον ίδιο το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. ο πάτερ Κωνσταντίνος μας καλωσόρισε και μας έδωσε πληροφορίες για το πως βρέθηκε αυτός ο πίνακας στην εκκλησία της Σύρου. Διαβάστε ένα σύντομο ιστορικό.

Σιούγγαρη Φωτεινή, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02.50