Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Κατασκευή Αυλού

Πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή του αυλού κάναμε έρευνα στο διαδίκτυο έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για την τονικότητα των πνευστών μουσικών οργάνων. Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα αυλό σε νότα ΦΑ+  και  ακολουθήσαμε τις οδηγίες που περιέχει στον ιστότοπο http://www.klarino.gr/klarina-avloi/kataskeyi-avloy.

Για την κατασκευή του αυλού επιλέξαμε το καλάμι το οποίο είναι φυσικό υλικό και αποδίδει καθαρό και ζεστό ήχο. Χρησιμοποιήσαμε καλάμια τα οποία ήτανε καλά ξεραμένα έτσι ώστε να μην έχουν στρεβλώσεις στο μέλλον και χαλάσουν την τονικότητα του μουσικού οργάνου. Επιλέξαμε να υπάρχει μόνο ένας κόμπος σε όλο το μήκος του καλαμιού για να είναι πιο εύκολη η κατασκευή και η εσωτερική διάμετρός του να είναι 2 εκατοστά.
Το κόψαμε σε μήκος 44,2 εκατοστά και το λειάναμε με γυαλόχαρτο έτσι ώστε να προκύψει μια ωραία και λεία επιφάνεια.
Μετρήσαμε και σημαδέψαμε τα σημεία στα οποία θα γίνονταν οι οπές σύμφωνα με την εικόνα που έχει επισυναφθεί παραπάνω. Χρησιμοποιήσαμε διαφορετικών διαμέτρων αρίδες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σωστός ήχος.
Στη συνέχεια με τη χρήση πυρογράφου  διακοσμήσαμε τον αυλό και τον ψεκάσαμε με βερνίκι έτσι ώστε να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής του.

Φωτογραφίες: Φτιάχνοντας Ανοιχτό Αυλό

Πανάγος Θεοφάνης, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ83