Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

1ο Εσωτερικό Πρωτάθλημα Boccia

Το μπότσια (Boccia) είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε.  Στην επίσημη εκδοχή του έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία  που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα. Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους.

Οι μαθητές του σχολείου μας παίζουν μπότσια εδώ και αρκετά χρόνια. Στην αρχή το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, αλλά στη συνέχεια έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί ανακάλυψαν ότι δίνει συγκινήσεις παρόμοιες με των άλλων αθλημάτων και μπορεί να παιχτεί ισότιμα από μικρούς, μεγάλους, αγόρια, κορίτσια, αγύμναστους, γυμνασμένους, αδύνατους, δυνατούς, αργούς, γρήγορους κοκ. Οι κανονισμοί του αθλήματος τροποποιήθηκαν κατάλληλα με το πέρασμα των χρόνων, ώστε να προσαρμοστούν στις συνθήκες του σχολείου (χώρος, διάρκεια διδακτικής ώρας κλπ).

Το 1ο εσωτερικό πρωτάθλημα boccia

Έτσι, φέτος, έφτασε η ώρα για τη διενέργεια του 1ου εσωτερικού πρωταθλήματος μπότσια. Κάθε τμήμα του σχολείου αποτελεί και μια ομάδα. Οι ομάδες είναι χωρισμένες σε δυο ομίλους και από κάθε όμιλο θα περάσουν στην επόμενη φάση οι δυο πρώτοι. Οι αγώνες –που είναι είκοσι στον αριθμό-  ξεκίνησαν στις 23 Σεπτέμβρη και μέχρι τις 10 Οκτώβρη θα έχουν αναδειχτεί οι πρωταθλητές.

Φωτογραφίες: Παίζοντας Boccia

Σχετικό άρθρο: Boules - Petanque - Boccia

Ψαρρός Ευάγγελος, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ11