Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Η Μεγάλη Χίμαιρα, η κόρη, ο εγγονός και ο φωτογράφος

Το μαγικό ταξίδι στην τέχνη αλλά και ταυτόχρονα και στο παρελθόν ξεκίνησε για την κινηματογραφική μας ομάδα την Τρίτη 26/12/2017. Μαζέψαμε λιγοστά μπογαλάκια αλλά και αμέτρητο ενθουσιασμό για την Αθήνα.

Την πρώτη ημέρα συζητήσαμε τους προβληματισμούς που είχαν γεννηθεί στα παιδιά από τη νουβέλα του Μ. Καραγάτση αλλά και από το μυθιστόρημα του «Μεγάλη Χίμαιρα»  και τα ερωτήματα που σκεφτόταν να θέσουν  στα πρόσωπα που θα συναντούσαμε…

Το επόμενο πρωί μετά από μια επίσκεψη στα Mall και φαγητό σε ένα ιδιαίτερο Ινδικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας κατευθυνθήκαμε στο θέατρο Πορεία.

Εκεί είχαμε τη χαρά να περιμένουμε σε έναν ξεχωριστό χώρο τον Δημήτρη Τάρλοου, σκηνοθέτη και εγγονό του Μ. Καραγάτση. Μας μίλησε σχετικά με τη θεατρική παράσταση του «Μεγάλη Χίμαιρα» που παρουσιάστηκε αρχικά στη Σύρο και μετά στην Αθήνα και γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία που της ταίριαζε. Έπειτα μας παρουσίασε τη δική του οπτική για το σχετικό βιβλίο του παππού του και μας εντυπωσίασε με την μεγάλη άνεσή του στο χειρισμό του λόγου του.

Λίγες ώρες μετά μας περίμενε η Μαρίνα Καραγάτση, στο σπίτι της στο Κολωνάκι, συντροφιά με τον όμορφο γατούλη της. Μας αφηγήθηκε στοιχεία από την προσωπική της ζωή με τον πατέρα της και μας περιέγραψε σαν ένα ξεχωριστό παραμύθι τις δικές τις εκδοχές για το τι ήταν εκείνο που ενέπνευσε τον Καραγάτση να γράψει αυτό το βιβλίο. Η παρέα της ήταν μοναδική και δεν καταλάβαμε για πότε ήρθε το βράδυ. Την ευχαριστήσαμε και γυρίσαμε για ξεκούραση, γεμάτοι θαυμασμό και ενθουσιασμό από τη συνάντησή μας με αυτούς τους ανθρώπους.

Την άλλη μέρα είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά έναν ξεχωριστό και απίστευτα θερμό άνθρωπο τον Νίκο Κυριάκη, φιλόλογο και φωτογράφο, που εμπνεύστηκε από τη «Μεγάλη Χίμαιρα» και τράβηξε μοναδικές φωτογραφίες στο κοκκινόσπιτο, το σπίτι που σύμφωνα με μια έκδοχή του θρύλου είναι αυτό μέσα στο οποίο έπλασε την ιστορία ο Καραγάτσης. Αισθανθήκαμε όλοι πως ξέραμε τον κ. Νίκο χρόνια τώρα… και φυσικά κλείσαμε ραντεβού στη Σύρα μας.

Ήταν ένα μαγικό ταξίδι για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Μια εμπειρία που παρόμοια δύσκολα θα μπορούμε να ξανά ζήσουμε. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για την αγκαλιά με την οποία μας υποδεχτήκατε και για το δρόμο που μας ανοίξατε στο κυνήγι της Χίμαιρας….

Φωτογραφίες: Η Κινηματογραφική μας ομάδα στην Αθήνα

για την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας
Κοντογιάννη Βασιλική Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ14.04