Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

«Ένα σχολείο, μια σκηνή...» με την ηθοποιό Ανθούλα Χαιροπούλου

«Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα.»

Με αυτή τη φράση του Samuel Beckett έκλεισε η συνάντηση της θεατρικής μας ομάδας με την ηθοποιό Ανθούλα Χαιροπούλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η συνάντηση είναι η δεύτερη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Όλο το σχολείο είναι μια θεατρική σκηνή», που σκοπό έχει να αναδείξει τον κεντρικό ρόλο του θεάτρου σε σχέση με την εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων.

«Όταν αγγίζουν τα πόδια σου τη σκηνή, κάτι συμβαίνει, κάτι αλλάζει. Είναι μαγικό... Το θέατρο είναι μαγικό» μας είπε η Ανθούλα προσκαλώντας μας σε μια διαδρομή έκφρασης και ανακάλυψης. Για δύο ώρες παίξαμε, επικοινωνήσαμε, συνεργαστήκαμε και μοιραστήκαμε τη χαρά του θεάτρου.

Μέσα από την συζήτηση αλλά και ζωντανά μέσα από τις βιωματικές δράσεις η Ανθούλα επέτρεψε να αναδυθούν βασικά ζητήματα σε σχέση με το θέατρο γενικά και τη συμβολή του στην εκπαίδευση ειδικότερα. Μας είπε και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε στην πράξη πώς το θέατρο δημιουργεί έναν τόπο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, όπου, για να δημιουργήσουμε κάτι όλοι μαζί, χρειάζεται να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς, να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε ο ένας τον άλλο. Κι αυτή η εμπειρία μπορεί να μεταφερθεί στην σχολική πραγματικότητα και να την εμπλουτίσει.

Τέλος, η καλεσμένη μας τόνισε την αξία του λάθους στο θέατρο και στη ζωή: «Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα στο θέατρο είναι πως η αποτυχία είναι πιο σημαντική από την επιτυχία. Κάνοντας το λάθος πηγαίνω μπροστά».

Το πιο ουσιαστικό μήνυμα είναι ίσως αυτό που η Ανθούλα Χαιροπούλου μας πέρασε χωρίς λόγια: με την εσωτερική λάμψη και την χαρά του ανθρώπου που αγαπά αυτό που κάνει και το μοιράζεται γενναιόδωρα έδωσε, ελπίζουμε, στους μαθητές μας την έμπνευση να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν αυτό που αγαπούν. Κι έπειτα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να φοβούνται την αποτυχία...

Φωτογραφίες: Με την ηθοποιό Ανθούλα Χαιροπούλου στο θεατράκι της Πινακοθήκης

Σχετικά άρθρα: «Όλο το σχολείο είναι μια θεατρική σκηνή»«Ένα σχολείο, μια σκηνή...» με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη

για την κινηματογραφική και θεατρική μας ομάδα 
Τζάλλα Αγγελική, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, κλάδου ΠΕ23