Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Περάσματα

Εδώ και πολύ καιρό το προσφυγικό ζήτημα μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, εφημερίδες). Οι εικόνες και τα λόγια μας προκαλούν θλίψη, προβληματισμό, απελπισία και πολλά άλλα. Πόσο όμως μπορούμε να αντιληφθούμε τι πραγματικά βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι; Όπως συχνά λέμε αν δεν ζήσεις μια κατάσταση δεν μπορείς να καταλάβεις… Για το λόγο αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος «θα βρεθούμε ξανά» που το σχολείου μας υλοποιεί με θέμα το προσφυγικό, προχωρήσαμε στην εφαρμογή του βιωματικού παιχνιδιού της Ύπατης Αρμοστείας, «Περάσματα».

Στις 2 Απριλίου 2016, στην αυλή του σχολείου μας στήθηκε μία προσφυγική πορεία. Οικογένειες αποτελούμενες από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου κλήθηκαν να την ακολουθήσουν.

- Ξεκίνησε από την πατρίδα των προσφύγων και την καταστροφή των σπιτιών τους από βομβαρδισμό. Ήχοι αεροπλάνων, εκρήξεων, ποδοβολητών, … προσομοίωσαν την κατάστασή και τα κλειστά μάτια έδωσαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

- Ακολούθησε πορεία που κατέληξε σε έναν πρόχειρο καταυλισμό από σκηνές, στα σύνορα της χώρας προορισμού.
- Το πέρασμα των συνόρων ήταν δύσκολο και γεμάτο δοκιμασίες. Ο έλεγχος ήταν αυστηρός και χρειάστηκε πολλές φορές να προσπαθήσουν. Κάποιοι τα κατάφεραν εύκολα και κάποιοι όχι.
- Πέρασαν όλοι στη χώρα προορισμού. Τους υποδέχτηκαν με επιφύλαξη, τους έδωσαν τρόφιμα και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με νοήματα αφού δεν γνώριζαν τη γλώσσα.

Στο τέλος όλοι νιώσαμε τις δυσκολίες που περνούν οι πρόσφυγες στην πορεία τους για μία ασφαλέστερη χώρα.

Φωτογραφίες

Προετοιμασία, Υποδοχή, Καταστροφή, Πρόχειρος Καταβολισμός, Πέρασμα Συνόρων, Χώρα Προορισμού