Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Το σχολείο μας... Εν πλω...

Στην Εικαστική Μαθητική Έκθεση «Διαδρομές εν Πλω» αποφάσισε να συμμετέχει το σχολείο μας με "τις διαδρομές της κινηματογραφικής του ομάδας" τα τελευταία δύο χρόνια. 

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου… Εν πλω… Στη μεγάλη οθόνη

Το ταξίδι της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου μας (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου) συμπληρώνει σε λίγο καιρό τα δύο χρόνια.  Μαθητές, καθηγητές και γονείς, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε κάτι αντίστοιχο αλλά με αγάπη για τον κινηματογράφο και με την ανάγκη έκφρασης μέσα από την τέχνη, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ταινιών μικρού αλλά και μεγάλου μήκους.

Πρώτη μας προσπάθεια ήταν η ταινία μεγάλου μήκους  «Ο Μπακαλόγατος της Σύρας». Αποτελεί μια διασκευή της γνωστής ελληνικής ταινίας «Ο Μπακαλόγατος» και είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα του νησιού μας. Όλα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εκτός σχολικού ωραρίου για περίπου πέντε μήνες και μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές. Κατά τη διάρκεια υλοποίησής της αλλά και κατά την προβολή της αισθανθήκαμε  την αγκαλιά όλου του νησιού. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αδιάκοπη συνεισφορά του Γιώργου Βαρθαλίτη, γονέα μαθήτριάς μας που δεν έλειψε στιγμή από το πλάι μας.(Ο Μπακαλόγατος της Σύρας... back stage, Ο Μπακαλόγατος της Σύρας - trailer)

 

Την πρώτη ταινία ακολούθησε η μικρού μήκους ταινία «Ό,τι δεν μπόρεσα να πω...,» η οποία στην πραγματικότητα μπορεί να πει πολλά σε εμάς τους μεγαλύτερους.

Γεννήθηκε από το γλυκό παράπονο μιας μαθήτριάς μας, η οποία βιώνοντας το ρόλο της στον Μπακαλόγατο, ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει μια συγγνώμη.

Η ευκολία των παιδιών να είναι αληθινοί άνθρωποι που έχουν την δύναμη να ζητήσουν συγγνώμη όταν καταλαβαίνουν τα λάθη τους, μας ενέπνευσε για τη δημιουργία αυτής της ταινιούλας ως συνέχεια της πρώτης. Ποιος από όλους εμάς δεν κουβαλάει κάτι που δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να πει;

Σίγουρα όλοι χρωστάμε κάπου ένα σ’ αγαπώ και μια συγγνώμη (Μενέλαος Λουντέμης).

Η ταινία συμμετείχε στο 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Γυμνασίων Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Cineμάθεια 2017 της ΔΔΕ Χίου και απέσπασε: Α΄ Βραβείο Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας,  Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Φωτογραφίας, Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας,  Βραβείο Α΄ Ρόλου Αγοριού στο Νίκο Σκαλίμη και Α΄ Βραβείο Αφίσας. (Βίντεο Βράβευσης).

Τη φετινή χρονιά η κινηματογραφική μας ομάδα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο χάρη στην επιθυμία του συνόλου σχεδόν των παιδιών να συμμετέχουν στις δράσεις της. Φορτίσαμε τις μπαταρίες μας και συνεχίσαμε το ταξίδι μας….

Ξεκινήσαμε με το ντοκιμαντέρ «Κυνηγώντας Χίμαιρες» που βασίζεται στη νουβέλα και το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, «Μεγάλη Χίμαιρα», του οποίου η ιστορία εξελίσσεται στο νησί μας, τη Σύρα. Σαν πρώτο στόχο είχαμε την υλοποίηση μιας δεκάλεπτης ταινίας. Οι πληροφορίες όμως και η θέληση προσώπων που σχετίζονται με το βιβλίο να μας βοηθήσουν, μας οδήγησαν και στην υλοποίηση μιας ταινίας μεγαλύτερου μήκους, με ομώνυμο τίτλο. Το βίντεο παρουσιάζει σημεία του νησιού που ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι δεν γνωρίζουν και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει όλους μας.

Η δεκάλεπτη ταινία έχει ήδη αποσπάσει βραβείο ντοκιμαντέρ στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Cinema Διάβασες» και αναμένουμε τη βράβευση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στην Αθήνα. Η ταινία μεγάλου μήκους θα προβληθεί στις αρχές Μαΐου στον κινηματογράφο Παλλάς. ("Cinema...διάβασες;" Αποτελέσματα 8ου Διαγωνισμού )

Η χρονιά έρχεται να κλείσει με την μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Το τραγούδι των γλάρων»  Ένα τραγούδι που ελάχιστοι από εμάς έχουμε παρατηρήσει!!!  Η αγάπη γι’ αυτά τα πουλιά είναι το κοινό σημείο των πρωταγωνιστών μας, ενός μαθητή του Νικόλα και του δασκάλου του Στέφανου.

Μια ταινία που θα μας προβληματίσει και θα μας υπενθυμίσει τις πραγματικές αξίες της ζωής!!!

Την αφίσα της ταινίας επιμελήθηκαν μαθητές του σχολείου μας με τη βοήθεια της καθηγήτριας καλλιτεχνικών Αργυρώς Διαμαντάκη.

Βασικός στόχος του σχολείου μας είναι να βγάλουμε τη διδασκαλία από τα στενά πλαίσια της αίθουσας. Να φορτώσουμε γνώσεις, ταλέντα, όνειρα και επιθυμίες πάνω στο καράβι μας και να ταξιδέψουμε «Εν πλω» στα νερά της τέχνης, του πολιτισμού και της γόνιμης μάθησης.

Για την κινηματογραφική ομάδα 
Κοντογιάννη Βασιλική εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ18.04