Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

23η CAMERA ZIZANIO - 1ο Βραβείο για "Το διαστημικό πεπόνι"

Το 1ο βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία "17 έως 20 ετών" απέσπασε η μικρού μήκους ταινία μας "Το διαστημικό πεπόνι" στην 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας. 

Σχετικά Άρθρα: «Το Διαστημικό Πεπόνι» - 10'Το Διαστημικό ΠεπόνιCineμάθεια 2023Ανοιχτή Πρόσκληση

Παραθέτουμε αυτούσιο μέρος του άρθρου από τον ιστότοπο https://olympiafestival.gr (απευθείας σύνδεσμος:https://olympiafestival.gr/news/awards-26o-festival-olympia/)

Σελίδα 61 στον κατάλογο ταινιών Camera Zizanio 2023

23η CAMERA ZIZANIO

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / GREEK SECTION

ΗΛΙΚΙΑ έως 12 ετών / AGE up to 12 years old

1ο Βραβείο / 1st Award: Η βία φέρνει βία _ 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού
Η ταινία πραγματεύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στρέφοντας την προσοχή στα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς ενός μαθητή. Είναι μια ιστορία πραγματικής φιλίας κι ένα μάθημα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

2o Βραβείο/ 2nd Award: Ο πόλεμος της ψείρας _ 10o 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκη
Με χιούμορ, με μια δεμένη ομάδα παιδιών και μέσα από ένα ζωύφιο που ταλαιπωρεί το κεφάλι κάθε μαθήτριας και μαθητή Δημοτικού, η ταινία καταδικάζει το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού.

3ο Βραβείο / 3rd Award: Ντετέκτιβ Φυσ-το μυστήριο του χαμένου τρόπαιου _ 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης
Μια ιστορία μυστηρίου με ενδιαφέρουσα πλοκή και ευρηματική λύση μέσα από την επιστήμη της φυσικής. Γιατί το να παραδεχομαστε το λάθος μας και να λέμε την αλήθεια είναι εξυπνάδα.

Eιδική μνεία / special mention: Διαστημικά Συντρίμμια _ 3o Δημοτικό Σχολείο Χίου 
Γιατί μας ταξίδεψε εντός και εκτός τόσο με την ιστορία και τον ήχο του όσο και με το εικαστικό του κομμάτι.

Eιδική μνεία / special mention: Tα γαϊδουράκια της Κύθνου _ 3ο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου
Γιατί μας έδωσε να καταλάβουμε το ρόλο που έπαιζε κάποτε στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτό το ζώο και να προβληματιστούμε για την τύχη του από δω και στο εξής.

ΗΛΙΚΙΑ / AGE 13-16

1ο Βραβείο / 1st Award: Το σουβλατζίδικο _ Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού
Σύντομες συναντήσεις σε ένα σουβλατζίδικο φωτίζουν με θεατρικό τρόπο μια καθημερινότητα που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι θα φανταζόμασταν. Η ταινία καταφέρνει με απλά μέσα, καλές ερμηνείες και χιούμορ να αναδείξει ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

2ο Βραβείο / 2nd Award: Τι κάνουν οι φίλοι; _ Άρτεμις Τσένη
Η ταινία προσεγγίζει την κρίση στη φιλία μεταξύ δύο εφήβων με εύστοχη ματιά και θέτει ερωτήματα που μας προβληματίζουν. Μας προτρέπει να επιλέγουμε όσα μας αγαπούν πραγματικά και να μην παρασυρόμαστε από επιπόλαιες και επιφανειακές γνωριμίες.

3ο Βραβείο / 3rd Award: Το χάρτινο καράβι _ Νάσια Φιλιακούδη , Ζούχαν Ντάκντουκ 
Η ταινία αποτυπώνει με ποιητικό τρόπο, με ευαισθησία και φαντασία δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι έφηβοι. Επισημαινει τους κινδύνους της διαδικτυακής επικοινωνίας με αγνώστους με σαφήνεια αλλά χωρίς διδακτισμό.

ΗΛΙΚΙΑ / AGE 17-20

1ο Βραβείο / 1st Award: Το διαστημικό πεπόνι _ Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου 
Μια ανατρεπτική ματιά πάνω σε μια μεγαλειώδη στιγμή, την προσγείωση ενός εξωγήινου στη γη. Τί θα μας αφήσει για να τον θυμόμαστε; Με ζωντάνια, σουρεαλισμό, φαντασία και πολύ χιούμορ, με καλές ερμηνείες και συντελεστές με πάθος, η ταινία είπε μια  aστεία αλλά και σοβαρή ιστορία. Γιατί τί πιο σοβαρό από την εύστοχη διακωμώδηση της σοβαροφάνειας;

2ο Βραβείο / 2nd Award: What if _Νίκος Βαριανίτης (Καλλιτεχνικο Σχολείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας)
Ένα κινηματογραφικά δύσκολο και απαιτητικό στοίχημα κερδήθηκε. Στις τουαλέτες ένας μικρότερος μαθητής συναντάει τον μεγάλο και cool τύπο του σχολείου. Ονειρεύεται ξύπνιος ένα spaghetti western, μία ταινία μέσα στην ταινία. Με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια και μακιγιαζ, συνέπεια στα αισθητικά χαρακτηριστικά του western, αλλά και διάνθιση με στοιχεία νεοελληνικής οικογενειακής κουλτούρας, η ταινία μας έβαλε στον κόσμο της φαντασίας του πρωταγωνιστή και μας έκανε να σκεφτούμε ότι μια μικρή χειρονομία μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες.

3ο Βραβείο / 3rd Award: Μια Περίεργη Φιλία > Αλέξανδρος Βέρροιος 
Η έφηβη Christine σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της συναντάει το Χάρο. Η ουσιαστική επικοινωνία μαζί του θα τη βοηθήσει να αισθανθεί χαρούμενη και τυχερή που είναι ζωντανή. Ο ίδιος ο Θάνατος θα της δώσει δύναμη να αγωνιστεί για τη ζωή της. Μια  φιλοσοφική συζήτηση εξελίσσεται σε διδακτική καταδίωξη καταφέρνοντας να αναπαραστήσει στερεοτυπικά το Θάνατο χωρίς αυτό να έχει γκροτέσκα χαρακτηριστικά. Μας κέρδισε το δυνατό μήνυμα, οι καλές ερμηνείες και η επιτυχημένη ρεαλιστική απόδοση ενός κατεξοχήν εσωτερικού υπαρξιακού θέματος.

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ / SPECIAL AWARDS

Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Διαστημικά συντρίμμια _ 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
Η ομάδα των μαθητών/τριών χρησιμοποιεί άρτια τις τεχνικές stop motion – animation, εξελίσσοντας τα διαθέσιμα εργαλεία και παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική δημιουργία. Οι σεναριακές αναφορές στην προηγμένη διαστημική τεχνολογία και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα συντρίμμια και χαλάσματα που δημιουργεί ο άνθρωπος και επιστρέφουν σε αυτόν, είναι ιδιαιτέρως εύστοχες και αναδεικνύουν μια σύγχρονη οπτική που εμπλέκει το σχολείο με επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα.

Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού: Έλα να μου πεις καληνύχτα _ Εργαστήρι Θεάτρου – Ξένια Καλογεροπούλου | Cinemathesis
Το έργο των παιδιών αναδεικνύει συγκινητικά την επίδραση της απουσίας του γονέα. Υπογραμμίζει τη συνθήκη αυτής της πυρηνικής έλλειψης στην οποία φαίνεται ότι συλλογικά “συνηθίσαμε” και φωτίζει το δικαίωμα των παιδιών για πλούσιες και γενναιόδωρες οικογενειακές σχέσεις σε μια εποχή που ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Κατά την άποψη του Συνηγόρου, οι δημιουργοί της ταινίας έμμεσα διατυπώνουν και ένα επείγον κοινωνικό αίτημα. Οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται συγκροτημένη υποστήριξη ώστε να τροφοδοτήσουν τη σχέση και επαφή με τα παιδιά τους απερίσπαστοι και εν τέλει να ανταποκριθούν στον γονικό τους ρόλο. 

Βραβείο Νίκου Καβουκίδη: The steakhouse Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού