Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Πανακότα

Στo πλαίσιo λειτουργίας μιας από της ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης , του σχολείου μας και με την αρωγή της ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού , αλλά και τη θετική συμβολή των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν ως μέλη, αποφασίστηκε να φτιαχτεί ένα γλυκό, ως επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Για το γλυκό λοιπόν τα μέλη συμφώνησαν στη παρασκευή πανακότας, καθώς είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης, που είναι στην ουσία μια ιδιαίτερα εύκολη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το όνομα panna cotta στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα». Και τι καλύτερο για το συγκεκριμένο γλύκο, από το να χρησιμοποιήσει κάποιος τη κλασσική απλή συνταγή, του γνωστού Στέλιου Παρλιάρου, ενός ανθρώπου που άλλαξε τη πορεία ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΟΤΑ
- 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά ARLA
- 100 γρ. φρέσκο γάλα
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κλωναράκι βανίλιας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. νερό
- 130 γρ. ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΟΤΑ
Για την κρέμα πανακότα μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τους σπόρους της βανίλιας σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε διαρκώς πάνω σε παγάκια μέχρι να κρυώσει η κρέμα. Τη μοιράζουμε σε ατομικά μπολ, τα οποία αφήνουμε για 3-4 ώρες τουλάχιστον, στο ψυγείο.
Για τη σως καραμέλας βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με τα 50 γρ. νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν χωρίς ν’ ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν σκούρα ξανθιά καραμέλα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό, με προσοχή για να μη καούμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε την πανακότα με τη σως καραμέλας.

Φωτογραφίες: Πανακότα

Πηγή Γλυκές Αλχημείες: http://www.glykes-alchimies.gr/?p=8626

Γεροδιάκομος Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ30