Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Μέσα και έξω από την Τάξη

Γεωπόνων Γεύσεις

Ο τομέας της Γεωπονίας μας δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας στη μαγειρική.  Τα θρεπτικά συστατικά γίνονται σαφώς ευκολότερα κατανοητά πάνω από τη μαγική μυρωδιά της κατσαρόλας. Μάθημα, επιστήμη, δημιουργία, γεύση και συναίσθημα γίνονται ένα.

Η πρώτη μας απόπειρα έγινε φτιάχνοντας πατάτες με σουτζουκάκια. Στη δεύτερη απόπειρα προσθέσαμε και γλυκό. Φτιάξαμε κοτομπουκιές και ρύζι με γλυκόξινη σάλτσα, καθώς και χαλβά σιμιγδαλένιο. Στη διαδικασία συμμετείχε και η γλυκιά μας κυρία Ελευθερία, που είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα του σχολείου μας (παλιά, έμπειρη μαγείρισσα).

Η μεγαλύτερη χαρά ήταν ότι το τραπέζι μας μεγάλωσε και καθίσαμε όλοι μαζί και απολαύσαμε τις πραγματικά πεντανόστιμες δημιουργίες των μικρών μας γεωπόνων. Σε άλλα και γρήγορα!!!

Φωτογραφίες

Κοντογιάννη Βασιλική Εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ14.04

Όταν το παιχνίδι γίνεται μάθημα

Στα πλαίσια του μαθήματος «Γεωλογία και διαχείριση φυσικών πόρων» είχαμε την ευκαιρία να βγούμε στην αυλή του σχολείου μας και να μετατρέψουμε το παιχνίδι σε δημιουργικό μάθημα.

  1. Καθίσαμε κάτω, κλείσαμε τα μάτια και προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης, που μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής προσπερνάμε.

  2. Μοιράστηκαν στα παιδιά καρτέλες με επαγγέλματα και αναζήτησαν λέξεις που σχετίζονται με κάθε ένα από αυτά, τις οποίες είχαμε κρύψει στο περιβάλλον.

  3. Έπειτα δέσαμε τα μάτια και οδηγήσαμε το παιδί σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στη φύση. Το παιδί μπορούσε να το πιάσει και να το μυρίσει αλλά δεν μπορούσε να το δει. Έπειτα με μάτια ανοιχτά προσπαθούσε να εντοπίσει το αντικείμενο που είχε αγγίξει.

Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος και αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η συνεισφορά των βιωματικών δράσεων στη μετάδοση γνώσεων, πληροφοριών και συναισθημάτων.

Φωτογραφίες

Βασιλική Κοντογιάννη, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ14.04

Τι είναι φιλία για εσένα;

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος Οικιακής οικονομίας  και στο κεφάλαιο της φιλίας, τα παιδιά εξέφρασαν την περιέργεια, «αν οι άνθρωποι βλέπουν τη φιλία με τον ίδιο τρόπο μεγαλώνοντας». Πήρανε λοιπόν το ρόλο του δημοσιογράφου και ρώτησαν ανθρώπους διαφόρων ηλικιών...

«τι είναι φιλία για εσένα;»

Δείτε τι μας απάντησαν...

Κοντογιάννη Βασιλική Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ14.04

Χριστουγεννιάτικα Αστεράκια από ρολό χαρτί υγείας

Θέλαμε να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας και τις τάξεις μας με φτηνά στολίδια, γι’ αυτό αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε αστεράκια από ανακυκλώσιμα υλικά! Το μόνο που χρειαστήκαμε είναι χαρτόνια από ρολά υγείας, κόλλα, ψαλίδι, χρυσόσκονη και χρώμα για να βάψουμε τα ρολά!

Εύκολη κατασκευούλα, χωρίς πολύ κόπο, αλλά με αποτέλεσμα πανέμορφο!

Βήματα

  1. Παίρνετε ένα ρολό από χαρτί υγείας

  2. Το βάφετε με ό,τι χρώματα θέλετε (εμείς το βάψαμε με σπρέι)

  3. Πατικώνετε το ρολό για να μπορέσετε να το κόψετε σε λωρίδες.

  4. Κόβετε το ρολό από 4 μέχρι και 8 λωρίδες.

  5. Ενώνετε την μία λωρίδα με την άλλη με κόλλα.

  6. Αφού τις ενώσετε όλες μεταξύ τους, σχηματίζεται ένα λουλούδι-άστρο!

  7. Τσακίζουμε μερικές λωρίδες και τις κολλάμε ανάμεσα ή πάνω στις προηγούμενες λωρίδες για να γίνει το σχέδιο πιο πλούσιο.

  8. Αφού κολλήσει το περνάμε με κόλλα (ατλακόλ) και το πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη.

  9. Βάζετε και μια κορδελίτσα για να το κρεμάσετε.

  10. Το στολίδι σας είναι έτοιμο!!!

Φωτογραφίες

Αστεράκια από Ρολό Χαρτί - Βίντεο Κατασκευής

Ακούτα Σουλτάνα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ03

Αποξηραμένα Πορτοκάλια

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αποφασίσαμε να αρχίσουμε τις κατασκευές για να στολίσουμε το δέντρο μας και το σχολείο μας. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στη φύση όπως , ο Αστεροειδής  γλυκάνισος, η Κανέλλα σε διάφορα μεγέθη, τα  αποξηραμένα φρούτα, που μας δίνουν ιδέες για διακόσμηση.  Ξεκινήσαμε λοιπόν να φτιάξουμε αποξηραμένα  πορτοκάλια.  H διαδικασία όπως είδαμε  είναι πανεύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας!

  1. Αγοράζουμε 3-4 πορτοκάλια κατά προτίμηση όχι πολύ ζουμερά.

  2. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες με το μαχαίρι.

  3. Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω τις φέτες πορτοκαλιών.

  4. Ανάβουμε το φούρνο στους 90 βαθμούς, στον αέρα και βάζουμε μέσα το ταψί.

  5. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη πλευρά για να μην κατσαρώσουν.

  6. Μετά από αρκετές ώρες (γύρω στις 4) και αφού βεβαιωθούμε ότι τα πορτοκάλια δεν έχουν ίχνος υγρασίας  -έχουν σκουρύνει και είναι σκληρά- βγάζουμε τα πορτοκάλια από το φούρνο.

  7. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα περνάμε με βερνίκι σε σπρέι ή μια δυνατή λακ μαλλιών, και από τις δύο πλευρές τουλάχιστον δύο φορές για να μην μουχλιάσουν.

 

Τις φέτες αποξηραμένων φρούτων κάθε είδους μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως κρεμαστά στολίδια αλλά και σε γιρλάντες, χριστουγεννιάτικα στεφάνια κλπ. Εκτός όλων των άλλων, τα φυσικά υλικά είναι ιδανικά για να δημιουργήσετε πολύ όμορφους στολισμούς για το γιορτινό τραπέζι σας με μικρό κόστος και σε ελάχιστο χρόνο.

Φωτογραφίες

Ακούτα Σουλτάνα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ03