Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Μέσα και έξω από την Τάξη

Παλέτα

Με πολύ φτηνά υλικά: μια παλέτα από γειτονικό σούπερ μάρκετ (super market Μάννα) που περίσσευε, λίγη μπογιά, μερικές γλάστρες και λίγο σύρμα, αλλά πάνω από όλα με καλή διάθεση, όρεξη για δημιουργία και φαντασία κάναμε την αρχή και προσθέσαμε μια πινελιά στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Φωτογραφίες

Βασιλική Κοντογιάννη, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ14.04.50

Λουκάνικα

Με ευκαιρία το μάθημα Τεχνολογίας Τροφίμων, άλλο που δεν θέλαμε και εμείς, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε όχι απλά να ψήσουμε αλλά να φτιάξουμε λουκάνικα.

Πήγαμε στο κοντινό μας κρεοπωλείο, την "Υπεραγορά Κρεάτων Ρουσσουνέλος" και όπως λένε … "όταν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει". Εκεί συναντήσαμε την Μαριάννα, ιδιοκτήτρια και τον Αποστόλη, έμπειρο στα κρέατα, που όχι απλά μας έκαναν δώρο το κρέας, όχι μόνο αγόρασαν για εμάς κάθε τι που θα χρειαζόμασταν αλλά ήρθαν και στο σχολείο για να μας βοηθήσουν να τα φτιάξουμε.

Κάναμε μισή ποσότητα με μάραθο για τους ντόπιους και μισή με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Βάλαμε τα μπαχαρικά στο κρέας, το ζυμώσαμε, το περάσαμε με τη βοήθεια κρεατομηχανής σε έντερο, τα δέσαμε και τα κρεμάσαμε για να στεγνώσουν. Η γεύση ήταν μοναδική….είμαστε «ταλέντα»!!!... αλλά το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην αγάπη που πήραμε από αυτούς τους ανθρώπους!!! Το μάθημα ξεπέρασε τους στόχους του, που ήταν να μάθουν τα παιδιά να κάνουν λουκάνικα και άγγιξε το μεγαλείο της αγάπης.

Χίλια ευχαριστούμε είναι λίγα…

Λουκάνικο με μάραθο

 

Συστατικά:10 κιλά χοιρινό κιμά (7 κιλά κρέας και 3 κιλά λίπος), 100 γρ μάραθο, 250 γρ αλάτι, 40 γρ πιπέρι τριμμένο, 20 γρ μπαχάρι
τριμμένο, έντερα.

Λουκάνικο με πράσο

Συστατικά:10 κιλά χοιρινό κιμά (7 κιλά κρέας και 3 κιλά λίπος),  250 γρ αλάτι, 400 γρ πράσο, 100 γρ κρεμμυδάκι, 30 γρ πιπέρι τριμμένο, 15 γρ μπαχάρι τριμμένο, έντερα.

Καλή σας επιτυχία…

Φωτογραφίες

Βασιλική Κοντογιάννη, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ14.04.50

Κοτοπουλάκια

Το περασμένο Σάββατο σταματήσαμε το γύρισμα στη κλωσομηχανή μας, είχε φτάσει η δέκατη όγδοη μέρα. Τη Δευτέρα στις 14:55 είχαμε την πρώτη μας "γέννα". Το τελευταίο πουλάκι βγήκε από το αυγό του την Πέμπτη το πρωί. Συνολικά τριάντα πέντε χαριτωμένα πουλάκια. Φωτογραφίες.

Κοτοπουλάκια

Γιαούρτι

Στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογίας τροφίμων πειραματιστήκαμε στην παρασκευή γιαουρτιού. Ο κύριος Βουτσίνος Αντώνης, ντόπιος κτηνοτρόφος,  μας πρόσφερε δωρεάν αγελαδινό γάλα και γιαούρτι και η διαδικασία ξεκίνησε…

Ζεστάναμε το γάλα γύρω στους 90 βαθμούς (μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει), μετά το κατεβάσαμε από τη φωτιά και περιμέναμε να πέσει η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.

Έπειτα προσθέσαμε το γιαούρτι. Σημαντικό!!!

Σε όλη τη διάρκεια ανακατεύαμε το γάλα. Το τοποθετήσαμε στο φουρνάκι μας στους 45 βαθμούς περίπου. Από τη στιγμή εκείνη δεν πρέπει να μετακινηθεί. Το αφήσαμε για περίπου 4 ώρες. Μετά από λίγα λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το τοποθετήσαμε στο ψυγείο.

Με μέλι και καρύδια ή με γλυκό του κουταλιού όπως κυδώνι θα είναι ότι πρέπει. Καλή μας όρεξη…

Βασιλική Κοντογιάννη, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ14.04.50

Ανάπτυξη Μικροοργανισμών

Στα πλαίσια των μαθημάτων της Χημείας και της Τεχνολογίας Τροφίμων  μπήκαμε στο εργαστήριο και πειραματιστήκαμε στην ανάπτυξη μικροοργανισμών σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιήσαμε για θρεπτικό υπόστρωμα ζωμό κότας και άγαρ για σταθεροποιητή. Με έξι τρυβλία petri δημιουργήσαμε έξι διαφορετικά περιβάλλοντα. Το πρώτο τρυβλίο το τοποθετήσαμε για πέντε λεπτά στο περιβάλλον, το δεύτερο για τον ίδιο χρόνο στο χώρο του εργαστηρίου, στο τρίτο ακούμπησε το δάχτυλό του ένα παιδί χωρίς να πλύνει το χέρι του, στο τέταρτο άγγιξε ένας μαθητής που είχε πλύνει τα χέρια, στο πέμπτο με τη βελόνα αγγίξαμε στο χώμα και το έκτο χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας. Με τον τρόπο αυτό θα παρατηρήσουμε την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

Βασιλική Κοντογιάννη, Εκπαιδευτικός Κλάδου ΠΕ14.04.50