Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Προγράμματα και Δράσεις 2017-2018

●     Υλοποιήθηκε με επιτυχία το πολιτιστικό πρόγραμμα «Κινηματογραφικό Εργαστήρι: Το θρυλούμενο «Κοκκινόσπιτο» της Σύρου ως πηγή έμπνευσης: αναζήτηση ιστορικών στοιχείων μέσα από την τέχνη» στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε η μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης «Κυνηγώντας Χίμαιρες». Η δεκάλεπτη εκδοχής της απέσπασε Βραβείο Πρωτότυπης Έρευνας, στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών  Μικρού Μήκους «Filmmakers 2018 - Oι μαθητές κινηματογραφούν…» και 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης, στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού Μήκου "Cinema... διάβασες;", 2ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης, 1ο Βραβείο Αφίσας και το Βραβείο μουσικής επένδυσης στον μαθητικό διαγωνισμό  ταινιών μικρού μήκους Cineμάθεια 2018.

●     Υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με γενικό θέμα: «Συνυπάρχω- Ενδυναμώνομαι – Δημιουργώ», στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε graffiti  στο χώρο του σχολείου, η διαδικασία της δημιουργίας του αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο με την τεχνική του stop motion και παρουσιάζεται στο site και στο κανάλι youtube  του σχολείου.
●     Επίσης στο πλαίσιο της ζώνης δημιουργικών δραστηριοτήτων υλοποιήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Το Τραγούδι των γλάρων». Η δεκάλεπτη εκδοχή της απέσπασε 2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας, 2ο Βραβείο Αφίσας και το Βραβείο μουσικής επένδυσης στον μαθητικό διαγωνισμό  ταινιών μικρού μήκους Cineμάθεια 2018.
●     Πραγματοποιήθηκαν δύο απογευματινές προβολές στον κινηματογράφο Παλλάς, ελεύθερες για το κοινό, των ταινιών «Κυνηγώντας Χίμαιρες» και «Το Τραγούδι των γλάρων».
●     Συμμετείχε με το δεκάλεπτο ταινιάκι μας «Ό,τι δεν μπόρεσα να πω... » στη 17η  Camera Zizanio μαζί με άλλες 237 ταινίες που δημιούργησαν μαθητές από 40 διαφορετικές χώρες, στην αγκαλιά του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας (για παιδιά και νέους).


●     Συμμετείχε στο διεθνές πρόγραμμα “Recognise and Change”  που υλοποιεί στην Σύρο η Βαρδάκειος Σχολή,  με  συντονιστή το Δήμο του Τορίνο, στο πλαίσιο του οποίου  τα μηνύματα που εισέπραξαν τα παιδιά μας τα αποτύπωσαν με  τον δικό του τρόπο σε Βίντεο με τίτλο:  Η ιστορία πίσω από τη Φωτογραφία.
●     Εκδόθηκε ένα φύλλο της σχολικής εφημερίδας «Ατσίδα» που διακινήθηκε έντυπα στο σχολείο και ηλεκτρονικά στην σχολική κοινότητα των Κυκλάδων, τα τοπικά μέσα επικοινωνίας και σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα.
●     Αναβαθμίστηκε ο ιστότοπος του σχολείου μας www.atsida.gr, από την έκδοση joomla 1.5.2 στην έκδοση 3.8.8 και μετάπτωση του συνόλου των άρθρων του στην νέα έκδοση.
●     Ενημερωνόταν  συνεχώς  ο  ιστότοπος του σχολείου www.atsida.gr, με τα νέα και τις δράσεις του.
●     Πραγματοποιήθηκε ψήσιμο και γιορτή την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στο χώρο του σχολείου μας.
●     Το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Σύρου και το Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου πραγματοποίησαν αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια από κοινού, στο πλαίσιο της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.
●     Το σχολείο μας συμμετείχε με μία μαθήτρια  στον 23ο Δρόμο Ειρήνης.
●     Πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) ημέρες δημιουργικής απασχόλησης στο πλαίσιο των οποίων κατασκευάστηκαν Τσάντες,  Κολιέ,   Σκουλαρίκια,   ΔαχτυλίδιαΜαγνητάκιαΜπρελόκΓλαστράκιαΚεριάΣτεφάνιαΜαρμελάδες και Ελιές.
●     Πραγματοποιήθηκε διήμερο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι με κατασκευές των μαθητών στην πλατεία Μιαούλη με στόχο την ενίσχυση του μαθητικού ταμείου.
●     Πραγματοποιήθηκε τριήμερο Πασχαλινό Παζάρι με κατασκευές των μαθητών στην Πλατεία Μιαούλη με στόχο την ενίσχυση του μαθητικού ταμείου.


●     Με την πορεία της κινηματογραφικής μας ομάδας τα δύο τελευταία χρόνια, συμμετέχει το σχολείου μας στην Εικαστική Μαθητική Έκθεση  «Διαδρομές εν πλω» στην Λέσχη της Ποσειδωνίας που υλοποιεί το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου.
●     Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη μαθητών του σχολείου μας κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής του ΣΔΕ Σύρου στον σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
●     Πραγματοποιήθηκε μάζεμα ελιάς στο Ινστιτούτο Κυβάλη και στην αυλή του σχολείου μας
●     Η σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κυβέλη.
●     Συμμετείχαμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα την «οδική ασφάλεια» που υλοποιήθηκε στο σχολικό μας συγκρότημα από το Ινστιτούτο Ι.Ο.ΑΣ με πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.
●     Υπολοιήσαμε τη δράση “Χορεύοντας Παρέα”, σε συνεργασία με το ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου, στο πλαίσιο της ανάγκης να συναντηθούμε με άλλα σχολεία και να κάνουμε από κοινού δράσεις.
●     Μία ημέρα αφιερώθηκε στα Μαθηματικά, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιήθηκαν δράσεις με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους.
●     Το μικρό μπομπιράκι, ένα μικρό γατάκι χτυπημένο από αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο Μανώλη Βορρίση.
●     Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία παρακολουθήσαμε μία σύντομη παρουσίαση και οχτώ μικρού μήκους ταινίες επιδιώκοντας να κατανοήσουμε ότι Αναπηρία δεν σημαίνει Ανικανότητα


●     Στο πλαίσιο της Θεματικής εβδομάδας την πόρτα του σχολείου πέρασαν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα επαγγέλματα και όλοι μαζί γεμίσαμε τις μέρες με πλήθος βιωματικών εργαστηρίων, ομιλίες και παρουσιάσεις ως εξής:
        Βιωματικά Εργαστήρια - Επισκέψεις
        ●     Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
        ●     Παιχνίδι γνωριμίας
        ●     Οι ζωγραφιές αλλάζουν χέρια
        ●     Συλλογή κάπαρης, αρωματικών φυτών και βοτάνων,
        ●     Προσβασιμότητα στην Πόλη μας, προσομοίωση κίνησης τυφλών.
        ●     Πάρκο κυκλοφοριακή αγωγής
        ●     Σχολή οδηγών 4Χ4
        ●     Πινακοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην έκθεση του Κώστα Καταγά «Ψυχής Περιστροφές»

        Ομιλίες - Παρουσιάσεις
        
●     «Το σώμα μου αλλάζει» από την γυναικολόγο κ. Στεφάνου Παρασκευή
        ●     «ΚΟΚ πρακτικές οδηγίες» από τον κο Τσαντήλα Προϊστάμενος της Δ/σης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
        ●     «Προτεραιότητες οχημάτων» “Βασικές κατηγορίες σημάτων Κ.Ο.Κ.” και “Κατηγορίες Διπλωμάτων Οδήγησης” από τον κύριο Γιάννη  Λούβαρη, δάσκαλο της σχολής οδηγών 4Χ4.

Για τις ανάγκες της ταινίας τεκμηρίωσης “Κυνηγώντας Χίμαιρες” και της βράβευση της πραγματοποιήθηκαν τρεις επισκέψεις στην Αθήνα όπου:
        ●     πήραμε συνέντευξη από τον Δημήτρη Τάρλοου (στο θέατρο Πορεία), την Μαρίνα Καραγάτση και τον Νίκο Κυριάκη.
        ●     συμμετείχαμε στην τελετή Βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού, του 2ο Πανελλήνιο                 Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών  Μικρού Μήκους «Filmmakers 2018 - Oι μαθητές κινηματογραφούν…».
        ●     συμμετείχαμε στην τελετή Βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, του 8ου Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό                 Ταινιών μικρού Μήκου "Cinema... διάβασες;".

Πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις:
        ●     στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων
        ●     στον Ιππικό Όμιλο Κυκλάδων (δύο φορές)
        ●     στον κινηματογράφο Παλλάς όπου και παρακολουθήσαμε την ταινία "Rock Dog".
        ●     στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτική, WROHellas που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Κωνσταντίνου Τουλούπη"
        ●     στα Γ.Α.Κ.-Αρχείων Νομού Κυκλάδων
        ●     στο ηλιακό ρολόι, στο νησάκι
        ●     στην έκθεση Παραδοσιακών Παιχνιδιών του Νίκου Σολάρη στην αίθουσα Βάτη του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.
        ●     στην έκθεσης Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995 του Γιώργου Μ. Φουστάνου στην Πινακοθήκη του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.
        ●     στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου
        ●     το γυμναστήριο “eXercise” στην Ερμούπολη

Με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου μας στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Camera Ζizanio», πραγματοποιήσαμε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία - Πύργο Ηλείας στο πλαίσιο της οποία πραγματοποιήσαμε επισκέψεις ως εξής:
        ●     στο θέατρο Απόλλων, του Πύργου Ηλείας όπου παρακολουθήσαμε προβολές του φεστιβάλ.
        ●     στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας
        ●     στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
        ●     στο μουσείο του Αρχιμήδη όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων
        ●     στην έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Αργύρη Θέο όπου παρακολουθήσαμε σεμινάρια φωτογραφίας
        ●     στο οινοποιείο Αχαΐα Clauss 
        ●     στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας.
        ●     στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και στο κέντρο της Πάτρας.  

Πραγματοποιήθηκαν πέντε σχολικοί περίπατοι στα πλαίσια των οποίων έγιναν: αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϋ και τένις, ψάρεμα, περίπατοι, παιχνίδια, ψήσιμο και γιορτή για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στο χώρο του σχολείου και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις
        ●     στο ενυδρείο το Κινίου
        ●     στο κτήμα Βαφειαδάκη
        ●     στο αποστακτήριο τσίπουρου του κύριου Φρέρη στα Χρούσσα και
        ●     στο παλιό μονοθέσιο δημοτικό σχολείο των Χρουσσών